Η έντονη άθληση ενισχύει τη μνήμη

Η έντονη άθληση ενισχύει τη μνήμη

Η έντονη άθληση ενισχύει τη μνήμη

Μόλις έξι εβδομάδες έντονης άθλησης αρκούν για να βελτιώσουν τη λειτουργία της μνήμης υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cognitive Neuroscience.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ παρατήρησε ότι ένα πρόγραμμα έντονης άθλησης διάρκειας 20 λεπτών για έξι εβδομάδες συντέλεσε σε σημαντικές βελτιώσεις της υψηλής παρεμβολής μνήμης, η οποία μας επιτρέπει να διακρίνουν για παράδειγμα το δικό μας αμάξι από ένα άλλο ιδίου χρώματος, μοντέλου και μάρκας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 95 άτομα για έξι εβδομάδες, να γυμναστούν, να συνδυάσουν γυμναστική και νοητικές ασθενείς ή να μην κάνουν τίποτα (ομάδα ελέγχου).

Οι δύο πρώτες ομάδες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην λειτουργικότητα της υψηλής παρεμβολής μνήμης, κάτι που δεν συνέβη στην ομάδα ελέγχου. Ωστόσο καμιά εκ των ομάδων που είχε αθληθεί δεν παρουσίασε βελτιώσεις ως προς την γενική αναγνώριση, κάτι που σημαίνει ότι η γυμναστική επιλεκτικά αυξάνει την υψηλής παρεμβολής μνήμη, η οποία σχετίζεται την λειτουργία του ιππόκαμπου.

Τα άτομα που είχαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην φυσική τους κατάσταση από την γυμναστική είχαν επίσης αυξήσεις στα επίπεδα νευροτροφικών παραγόντων, όπως η σωματομεδίνη C (ή αλλιώς Αυξητικός Παράγοντας Ομοιάζων στην Ινσουλίνη-1 – IGF-1) ή ο εγκεφαλικά πηγάζων νευροτροφικός παράγοντας (μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει την ανάπτυξη, λειτουργία και επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων).

Τα άτομα που ανταποκρίθηκαν καλύτερα επίσης στον συνδυασμό γυμναστικής και νοητικής ενδυνάμωσης και αυτό αποτυπώθηκε στην λειτουργία της μνήμης, ενδεχομένως να δείχνει ότι οι πιθανές συνεργατικές επιδράσεις να εξαρτώνται από την διαθεσιμότητα των νευροτροφικών παραγόντων.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Share this post